Enter your keyword

Filosoferen over het leven met een kop koffie

Plan B

PLAN B – ik vertelde je er al over in ‘Life on Sneakers’, toen er ik zelf noodgedwongen naar op zoek moest. Jezelf heruitvinden, wat de reden ook mag zijn, is niet zo simpel.

Dat ondervond ik zelf. En sinds ik de vraag aan mezelf stelde, intrigeert ze me. Ik ben ze te pas en te onpas aan anderen beginnen stellen. Tot ergernis van velen. En ik moest vaststellen dat ik niet de enige was die worstelde met de vraag.

Op een dag vroeg ik me af wat bekende mensen erover zouden denken. Als we ze bezig zien, op TV, op een podium of in hun habitat, dan lijken ze het steeds zó voor elkaar te hebben.

We dromen er vaak van, om in hun schoenen te staan. Maar wat als zij morgen niet meer kunnen doen wat hen vandaag zo succesvol maakt. Hebben ze daar ooit bij stilgestaan? Hebben ze een plan B? Ik vatte het idee op dat ik met die vraag bij hen op de koffie wou. Knack Weekend zag er iets in, en de rest is geschiedenis.

Tot voor kort ging ik wekelijks op de koffie bij een BV. Bij een bekend iemand die me inspireert, of intrigeert. Iemand van wie ik echt graag wilde weten wat ze zouden gaan doen als het morgen voor hen stopt.

Het waren stuk voor stuk mooie babbels. Die me opnieuw inspireerden en deden nadenken. Die me vaak ook ontroerden. Die me de BV op een andere manieren leerde kennen. Ik hield er al mooie vriendschappen aan over. Ik kreeg nóg meer respect voor de mens achter de BV. Want eerlijk, als zij straks zouden opstaan, en niet meer kunnen doen wat ze vandaag doen, dan zijn zij ook ‘maar gewoon’ zoals jij en ik. Dat zijn ze zelfs nu al. We beseffen het gewoon niet.

En als we het dan toch over jij en ik hebben. Dacht jij er al over na, over dat plan B?